Dutch innovation Factory

Zoetermeer

Dutch innovation factory
2015
800 m2
24H ontwerpwedstrijd
Transformatie
Startup hub 

Tweede prijs

Dutch innovation factory

De Dutch Innovation Factory heeft in 2015 een 24 uurs ontwerpwedstrijd georganiseerd in de voormalige margarinefabriek in Zoetermeer. Een deel van het gebouw was al getransformeerd naar een incubator die plaats bied aan verschillende startups, bedrijven en hogescholen op het gebied van ICT. Binnen 24 uur moest een plan en ontwerp bedacht worden voor de transformatie van het resterende deel van de margarine fabriek.

Het bestaande gebouw heeft een oriëntatie naar binnen toe, met een grote binnentuin om licht naar binnen te halen. Vanwege deze bestaande interne oriëntatie en om de karakteristieke gevel niet aan te passen behouden we in het nieuwe ontwerp dit naar binnen gekeerde karakter. De bestaande vleugel wordt gekoppeld aan het nieuwe bouwdeel door een groot open plein, waaromheen de verschillende functies en kantoorruimtes worden geplaatst. Op de begane grond bevinden zich de grotere publieke functies en zalen, waar bovenop de meer private functies gestapeld worden. Hoe verder naar boven hoe meer privaat de ruimtes worden, eindigend in kleinere werkruimtes en kantoren van start-ups. Via een transparant dak wordt de grote centrale hal en de daaraan grenzende ruimtes verlicht. De binnenplaats zal aanvoelen als een grote buitenruimte, ook door de inpassing van bomen en planten met werk- en ontmoetingsplekken.

Bij de eindbeoordeling vond de jury de ontmoetingsruimte die ontstaat door ons plan vooral waardevol met interessante variaties van werkplekken in meer publieke en private sferen. Hierdoor ontstaan een grote verscheidenheid aan milieus waarin de verschillende gebruikers altijd een geschikt plekje kunnen vinden om te ontmoeten en te werken. Studio TMOJ eindigde bij de eindbeoordeling op de 2de plaats.