Folly 'Falling Trees'

Norg
Augustus 2019
Eerste prijs
Folly Art Norg
6 m2
Design & Build
Ontwerpwedstrijd, Architectuur, Landschap, Scenografie, Design & Build, Houtstructuur, Folly
In de prachtige natuur rondom Norg (Drenthe) doemt een bouwwerk op wat verrast en verwonderd. Door de transparante structuur ontstaat van veraf een dynamische ritmiek die men uitnodigt het geheel van dichterbij te bekijken. De folly daagt de bezoeker uit tot interactie en vertelt een verhaal gelinkt aan de ontbossing in het Amazonewoud. Door bezoekers te verleiden om te gaan liggen op het hout, werken de bezoekers de houten binten, die bomen representeren, symbolisch naar de grond. De folly is tijdens Folly Art Norg 2019, waarbij 19 bouwwerken te bewonderen waren, uitgeroepen tot beste folly en beloond met een geldprijs.
Concept en verhaal

De folly ‘Falling trees’ snijdt het onderwerp aan van de illegale houtkap. Een groot deel van het hout in Zuid-Amerika wordt op illegale wijze gekapt. En met de nieuwe Braziliaanse president wordt dit aandeel waarschijnlijk nog groter. Het Amazonewoud is met een oppervlak van 6,7 miljoen vierkante kilometer, waarvan 65 procent zich in Brazilië bevindt, het grootste regenwoud ter wereld. Bescherming van het woud wordt als cruciaal beschouwd voor het in toom houden van het broeikaseffect. Het hele gebied is goed voor ongeveer 20 procent van het drinkwater en ruim 30 procent van de biodiversiteit op aarde. Het is dus van belang dat we zuinig zijn op onze bossen.

Een ruimte voor ervaringen
In de folly representeren de staande houten binten omvallende bomen. Door als bezoeker in het midden van de folly te liggen op de houten binten helpen wij (de mens) dus symbolisch de bomen tegen de grond. Met onze folly willen we interactie creëren tussen mens en natuur door middel van architectuur. Om deze reden kunnen wandelaars de installatie als ‘overbrugging’ gebruiken, waarbij ze deze interactie tussen mens en natuur kunnen ervaren door op erop te liggen. De folly kan gezien worden als een poort tussen twee unieke gebieden. Door over het bruggetje te lopen ga je hierdoor bijvoorbeeld van grasland naar bosgebied of vice versa.