Initiatief houtbouw

Rotterdam
2021

Initiatief
Visie ontwikkeling
Initiatief, herontwikkeling, natuur inclusief, houtbouw, modulair, woningbouw

Samen met 2 collega architecten Sander Smit van ACCU architecten en Freek Speksnijder van People Place Architecture hebben we een visie ontwikkeld voor de transformatie van deze belangrijke schakel tussen de Westersingel en het Wijkpark Oude Westen.

Hierin willen wij laten zien dat het Wijkpark Oude Westen een volwaardig Stadspark kan worden en daarmee een onderdeel wordt van de Groene Schakel. Daarnaast ligt de Westersingel op de rand van het stadscentrum, deze rand wordt gezien als de Gouden Rand. Deze twee uitgangspunten worden gecombineerd in de doorgang aan de Westersingel. De doorgang aan de Westersingel zal daarom in potentie de Gouden Schakel tussen de groenstructuren en twee stadsdelen kunnen zijn.

Deze Gouden Schakel tussen de Westersingel 18-20 en het Wijkpark stellen we manifester voor dan in de Nota van uitgangspunten (stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam, datum 08 oktober 2020). Aan de stadszijde zien wij een zichtbare doorgang voor ons zodat men herkent dat er een doorgang is naar het park. Het Stadspark wordt zo een toegankelijk onderdeel van het fijnmazig voetgangersnetwerk vanuit het stadscentrum naar het Oude Westen en visa versa. 

Aan de parkzijde willen we woningen toevoegen met een oriëntatie die gericht is op het park om zo meer ogen op het park te richten, in verband met de sociale veiligheid van het park. We willen van de achterkant van de Westersingel en het Wijkpark Oude Westen dus een voorkant maken. We doen dat door geleidelijk de hoogte in te gaan vanaf het park: met groen en buitenruimten middels een houten framewerk van terrassen met pergola’s en houten circulaire woningen. Bovendien verbetert dit duurzame principe de biodiversiteit, CO2-reductie, filtering van fijnstof, wateropvang en voorkomt hittestress.