De Bethelkerk

Den Haag

2018 - 2022

In Loosduinen (Den Haag) wordt de voormalige protestantse kerk –de Bethelkerk – getransformeerd. Na plannen voor sloop en nieuwbouw op deze locatie was er vanuit de omgeving een krachtige oproep om het kerkgebouw te behouden. Verenigd in de besturen Bethel Blijft en Amadeus hebben deze partijen zich hardgemaakt om het gebouw te behouden en een wijkfunctie te geven. Na 2 jaar keihard knokken is het deze besturen gelukt om een investeerder te vinden en de gemeente te overtuigen tot behoud van de kerk. Sinds 2018 zijn wij betrokken bij dit unieke en uitdagende project.

Samen met Stichting Amadeus en de opdrachtgever zijn we gaan kijken naar mogelijke invullingen van de kerk. Door middel van workshops en individuele overleggen is een woonblok ontstaan met een publieke buurtfunctie, waarin stichting Amadeus een divers aanbod van culturele activiteiten kan aanbieden. Door kleine ingrepen kon de kerk al snel door Amadeus in gebruik genomen worden en voor COVID-19 kon de buurt al genieten van een zeer succesvolle nieuwe publieke functie.

Het verouderde buurtcentrum uit 1968, gelegen naast de kerk, zal worden gesloopt en gaat ruimte bieden aan 10 nieuwbouw woningen. Daarnaast worden nog 2 bijzondere woningen in de kerk gerealiseerd. Deze woningen zijn ontworpen voor de Symfonie, een wooncollectief met de wens als hechte groep buren zo duurzaam mogelijk te leven. 

De duurzame ambities zijn dan ook hoog in dit project. De indeling van de woningen is georiënteerd op de zon, met de koele ruimtes aan de achterzijde. Ze zijn voorzien van warmtepompen en maken gebruik van speciale PV panelen die naast elektriciteit ook warmte opwekken. Daarnaast zijn er ook ingrepen gedaan op het gebied van natuur inclusiviteit, waarbij vogel- en vleermuiskasten zijn geïntegreerd, waar mogelijke groene daken toegepast en voor extra waterberging speciale kisten onder de parkeerplaatsen op het terrein geplaatst.

Studio TMOJ is in samenwerking met Move Urban Architecture verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de plannen, het ontwerp en de begeleiding van het bouwproces.