De Limonade fabriek

Leiden

2020/2021

Ontwerp en realisatie Gemeentelijk monument

In het centrum van Leiden hebben we voor Fabulous een gemeentelijk monument getransformeerd naar bijzondere woningen. Het historische pand, ooit een limonade- en ijsfabriek uit 1928, is getransformeerd tot 8 moderne appartementen met behoud van zijn historische charme.

Het gebouw is een gemeentelijk monument en een vroeg voorbeeld van 19e-eeuwse functievermenging van wonen en industrie in de binnenstad van Leiden. Het kenmerkt zich door een plattegrond met drie beuken dwars op de rooilijn, en meerdere bouwvolumes van verschillende hoogtes. Het pand heeft een representatief uiterlijk en is in hoogte en massa een buitenbeentje in het straatbeeld. 

De appartementen worden toegankelijk gemaakt via een nieuw aangelegde binnenplaats, met als centraal punt een opvallende spiltrap, een symbolische referentie naar de voormalige functie als limonadefabriek. De oorspronkelijke voorgevel van het gebouw wordt gerestaureerd en zal opnieuw een blikvanger in de straat zijn.

De karakteristieke driebeukige structuur is behouden gebleven, met als centrale as de nieuwe binnenplaats. Bijzondere elementen in zowel het exterieur als interieur zijn behouden en aangezet in het ontwerp, zoals de sheddaken, voormalige koelcel en de spantenconstructie in het zadeldak. Zorgvuldig historisch kleuronderzoek is uitgevoerd om de oorspronkelijke kleuren te achterhalen. De oorspronkelijke charme van het monument is zo weer tot leven gebracht.

Samen met Bouwframe hebben we dit bijzondere monument nieuw leven ingeblazen en kunnen bewoners genieten van een unieke woonervaring in het hart van Leiden.

Projectpartners: Bouwframe