Healthpark I Rotterdam

Rotterdam

2019

Onderzoek/ Ontwerp competitie

In Healthpark 1 hebben we de ambitie opgesteld om van een anonieme homogene bedrijfswijk, vervuild door uitlaatgassen van de nabijgelegen snelweg één van de gezondste wijken van Rotterdam te maken. Om deze uitdaging aan te pakken hebben we onderzoek gedaan naar de plekken op aarde waar de bevolking aanzienlijk ouder wordt dan het gemiddelde, zogenaamde ‘blue-zones’, en hier uitgangspunten voor een gezonde wijk uit afgeleid. Met deze uitgangspunten hebben we design-tools ontwikkeld waarmee we de nieuwe buurt Healthpark 1 hebben opgezet. 

Belangrijke thema’s vanuit ons onderzoek zijn: beweging, natuur in de omgeving, gezonde voeding, onderdeel uitmaken van een groep en bijdragen aan de omgeving. 

Deze thema’s komen op verschillende schaalniveaus naar voren in het ontwerp van deze buurt. Aan de autovrije groene straatjes staan houten modulaire woningen met dakterrassen. Onder fruitbomen op kleine decentrale pleintjes worden spellen, danslessen en barbecues georganiseerd. In het centrale park kan gesport worden op pleintjes en velden. Ook is er een kas waar groente en fruit wordt verbouwd door de bewoners. Aan de andere kant van het groene hart wordt het gebied gekenmerkt door een groot gebouw met oplopende terrassen. Dit lintvormig gebouw met kantoren, caféetjes en een fietsenmaker in de plint vormt een barrière tegen geluid en uitlaatgassen afkomstig van de nabijgelegen wegen. Ook zijn er ruimtes voor verenigingen en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Al deze ingrepen zijn voorbeelden van ontwerpmogelijkheden die voortkomen uit de ontwikkelde tool-kit, om toekomstige inwoners toegang te geven tot een zo lang mogelijk gezond en gelukkig leven.