Hof van Holland

Nijmegen

2020

Ontwerp competitie

Door van een hoofdvolume de centraal gelegen massa weg te nemen ontstaat een hof op het zuiden waar groentes worden gekweekt en welke ruimte biedt voor spel en recreatie. Door volumes op te hogen en te verlagen ontstaan een drietal woonblokken met een eigen identieit. De groene semi-publieke oase vormt de verbinding tussen het plein en het groengebied van de watersingel. 

Door een optimale orientatie van de volumes wordt het gebouw aan de hofzijde geluidsluw. De hoogte van de verschillende volumes zorgt ervoor dat het zicht richting de maas voor alle hogere niveaus onbelemmerd is waarbij op de lagere niveaus de connectie is met het hof. Binnen het volume worden koude ruimtes worden zoveel mogelijk aan de noordzijde gesitueerd waar ruimtes die warmte behoeven zoveel mogelijk op het zuiden zijn georiënteerd. 

Het ensemble van volumes wordt verbonden door een gedeeld hof, bewoners zijn onderdeel van een groter geheel. 3 volumes welke verschillen in hoogte, oriëntatie en materiële uitwerking zorgen voor dynamiek binnen het ensemble. Om een monotoon karakter tegen te gaan worden de woningen ontsloten door verschillende portieken en galerijen met een bepaalde eigenheid. Door de ene portiek te voorzien van paarse lavendel plantjes en de andere met gele petunia’s zullen bewoners een mate van herkenbaarheid hebben bij het opgaan van hun portiek. 

Het plan bestaat uit een systeem van “eenvoudig” te koppelen CLT (cross laminated timber) modules welke in de fabriek worden geprefabriceerd. De modules worden compleet afgewerkt en hoeven op de bouwplaats alleen geschakkeld te worden volgens de van tevoren bepaalde configuratie. Op deze manier kan in samenspraak met woonstichting Talis het aantal 2-kamer-, 3-kamer-, 4-kamerappartementen en Loftwoningen worden bepaald en worden doorgevoerd in het plan voor het Hof van Holland. Een groot voordeel van dit modulaire systeem is dus dat er nog veel keuzevrijheid is betreft het aanbod van type appartementen. Daarbij is het belangrijk om in de volgende fase gezamelijk te bepalen hoeveel er van elk type woning benodigd is.