De muur van Dimmuborgir

Mývatn, IJsland

2019

Internationale ontwerpwedstrijd

Een mysterieuze muur van lavasteen rijst op uit het landschap. Een opening in deze wand van steen reflecteert de hemel en trekt de bezoeker naderbij. Deze opening doet denken aan de iconische rotsformaties van het omringende landschap, maar eenmaal dichterbij blijkt het de entree van het nieuwe bezoekerscentrum voor de lava velden van Dimmuborgir te zijn. Wanneer je door de deuren naar binnen gaat, passeer je een korte tunnel die je naar binnen leidt. 

Bij binnenkomst in het bezoekerscentrum wordt je blik direct getrokken door het uitzicht. Een hellend pad vergroot de nieuwsgierigheid om verder te ontdekken. Het landschap wordt langzaam zichtbaar door de helling op te lopen, met als beloning een panoramisch uitzicht op de lavavelden van Dimmuborgir. Aan je linkerzijde onthuld zich een nieuw landschap, de Hverfjall-vulkaan, en daagt je uit om verder te lopen en meer te ontdekken. Na het prachtige decor met de vulkaan wordt je verder naar buiten geleid, de binnenplaats met speelelementen op. Via een trap kom je op de muur van lavasteen en wordt het derde landschap onthuld, het meer van Mývatn. Bovenop de muur kan men de gebogen muur volgen die leidt tot een prachtig uitzicht over de zwarte lavavelden. 

Het nieuwe bezoekerscentrum moet een uitvalsbasis worden voor een van de meest populaire bestemmingen van IJsland en zicht bieden op 3 prachtige natuurlijke fenomenen. Het bied ruimte aan een bezoekerscentrum met informatie, een kleine speelplaats, horeca en kantoren.