Het Koetshuis

Twello

2020 - 2023

Ontwerp & realisatie

De rijksmonumentale boerderij op landgoed ‘Het Wezeveld’ in Twello betreft een voormalig koetshuis die compleet is gerenoveerd, verduurzaamd en herbestemd tot woonhuis met aangrenzende werkruimte en een Bed & Breakfast.

De boerderij ‘het Oude Wezeveld’ behoorde tot landgoed ‘Het Wezeveld’, dat vermoedelijk dateert uit de 14e eeuw. Het heeft een rijke historie en unieke architectonische waarde welke we graag wilden behouden en versterken. In de loop der tijd is het pand meerdere malen uitgebreid en aangepast en van functie gewisseld. De open indeling van het koetshuis is over de jaren steeds meer verhokt en verrommeld en heeft tot donkere onaangename ruimtes geleid. Door een uitgebreide analyse, in samenwerking met een kunsthistoricus, hebben we de verschillende tijdslagen van het gebouw ontleed en de belangrijke historische aspecten uitgelicht. 

Door het verwijderen van verlaagde plafonds, het openen van ruimtes en het accentueren van de houten constructieve elementen hebben we de oorspronkelijke structuur van het koetshuis terug gebracht en gelijktijdig een licht, ruim en prettig woonhuis gerealiseerd. Een later toegevoegde steile trap, midden in de woning, is verplaatst naar een centrale zone in het gebouw. Deze centrale zone was oorspronkelijk een donkere ruimte, die door realisatie van een vide, is omgetoverd tot een prachtige, lichte en ruime ontvangstzone. De nieuwe trap, samen met een loopbrug, is zorgvuldig geïntegreerd rondom de bestaande moerbalkconstructie, die volledig tot zijn recht komt in de open ruimte. Het ontwerp van de trap is eigentijds, maar met respect voor het oorspronkelijke karakter. Gemaakt van staal met eikenhouten treden, combineert de trap moderne en historische elementen. 

Het voormalige koetshuis is getransformeerd tot comfortabele woonruimte, met op de begane grond een ruime woonkamer, centrale woonkeuken, een aparte studeer- en werkkamer en de opkamer. Boven bevinden zich de slaapkamers, badkamer, een extra toilet en opbergruimte. ‘De Deel’ is in gebruik genomen als werkruimte en atelier, waar ruimte is voor workshops in de hoge ruimte met spantenconstructie. De voormalige varkensstal is omgevormd tot een tijdelijke woonruimte tijdens de bouw en is nu in gebruik als een Bed & Breakfast.

Om het monument klaar te stomen voor een duurzame toekomst zijn alle buitenwanden voorzien van voorzetwanden met extra isolatie. Al het enkelglas is vervangen door vacuümglas, met een hogere isolatiewaarde dan HR++ glas. Daarnaast is de tussenvloer voorzien van voldoende isolatie om opstijgende warmte beneden in het woongedeelte te houden.

De opdrachtgevers waren op zoek naar een bijzondere boerderij, waarin ze hun droomhuis konden realiseren. Vanaf het begin van deze zoektocht is Studio TMOJ betrokken geweest en hebben wij voor verschillende locaties haalbaarheidsonderzoeken gedaan. Na de keuze voor deze locatie heeft TMOJ geadviseerd eerst de bestaande boerderij te laten inscannen met een 3D point-cloud, die als basis diende voor het BIM-model. Naast de ontwerpwerkzaamheden en de vergunning was TMOJ betrokken bij de aannemerselectie en hebben we nauw samengewerkt met specialisten en ambachtslieden op de bouwplaats. Vanuit het idee van de restauratieladder (conserveren – repareren – vernieuwen) zijn we in dialoog gegaan met de aannemer. Door intensief overleg en aandachtig te luisteren naar deze ambachtslieden, hebben we onze deskundigheden samengebracht en een resultaat weten te verwezenlijken dat zowel duurzaam als prachtig is, zonder het budget uit het oog te verliezen.