Het Koetshuis

Twello

2020 - heden

Ontwerp & realisatie

Voor een gezin zijn we bezig om hun droomhuis te realiseren in een voormalige 18e-eeuwse boerderij. De boerderij is oorspronkelijk gebouwd als koetshuis behorend bij een landgoed. Het koetshuis was gebouwd op een rechthoekige plattegrond, in omvang overeenkomend met het huidige voorhuis. Aanvankelijk was er nog geen sprake van een aangebouwde schuur, dit is in de loop van de 18e eeuw gerealiseerd. Pas in de 19e eeuw werd het koetshuis in gebruik genomen als boerderij waarbij er na de 2e wereldoorlog, naast wat kleine moderniseringen, vrijwel geen grote veranderingen meer plaatsvonden. 

Het doel is om de rijksmonumentale boerderij in Twello te transformeren naar woonhuis met aangrenzende werkruimte. De boerderij zal hierbij zo veel mogelijk in zijn monumentale waarde gelaten worden maar intern op een hedendaagse manier worden verbouwd, verduurzaamd en gemoderniseerd. 

De entree met ruime hal geeft toegang tot het voorhuis en de ‘werkschuur’. In het oude voorhuis wordt een riante woning met een ruime leef keuken gerealiseerd. De voormalige schuur met varkensstal zal worden gebruikt als werkruimte en zal plaats bieden aan een gastenverblijf. 

Studio TMOJ is hierbij verantwoordelijk voor het ontwerp en het vergunningentraject en zal voor de bouw een begeleidende rol op zich nemen.