Silent meditation cabin

Letland

2018

Internationale ontwerpwedstrijd

Te midden van prachtige naaldbomen in de bossen van Letland bevindt zich een klein autarkisch hutje. Om aan het hectische hedendaagse leven te ontsnappen is hier een plek gemaakt om te mediteren, tot jezelf te komen en je innerlijke rust te vinden. 

De vorm komt voort uit de activiteit die hierin centraal staat; mediteren. Staand in het midden van het hutje ervaar je door de plaatsing van de ramen enkel de bodem van het bos. Pas als je gaat zitten en een rustige activiteit uitvoert ervaar je alle lagen, van de bosbodem tot het bladerdak. Door dicht bij het raam te zitten openbaart zich een ingekaderd uitzicht op het bos. Dit opent de ruimte naar zijn natuurlijke omgeving en creëert een intieme verbinding met de aarde die aan de ruimte grenst. 

Om de impact op de natuur te minimaliseren is het huisje opgetild van de bosgrond en op een centraal element geplaatst, waardoor er ruimte blijft voor flora en fauna. In de loop der jaren zal het hutje een symbiose aangaan met de natuur. Er zullen mossen en schimmels op de gevel gaan groeien en in de kieren tussen de horizontale houten elementen kunnen insecten, spinnen, slakken en zelfs kleine vogels zich nestelen. 

De dakvorm draagt bij aan het opvangen van regenwater wat na filtering gebruikt kan worden. Met een droogtoilet en een palletkacheltje als centraal element waar je ook op kunt koken is dit hutje ideaal om een aantal dagen te gebruiken voor het ecotoerisme.