VeenHuisHotel

Veenhuizen

2023

Het biobeest

Voor het 200 jarig bestaan van de koloniën van weldadigheid in Veenhuizen werd Studio TMOJ door “BITTER en ZOET” en “KETTER&Co” gevraagd om een plek te ontwerpen en uit te voeren waar mensen avontuurlijk kunnen overnachten. In de periode van mei tot en met oktober 2023 kan je dit gebouwtje boeken als overnachtingsplek voor 2 personen. Verspreid door Veenhuizen zijn in totaal 7 unieke, tijdelijke, overnachtingsplekken op verschillende plaatsen in het rechtlijnige landschap geplaatst.

HET BIOBEEST 

“Aan de rand van het bos, middenin de natuur rondom Veenhuizen, doemt in de ochtenddauw een strak vierkant bouwsel op. Op het dak dansen gewassen als haren in de wind. Met zijn verticale lijnen en gesloten luiken oogt het bouwwerk als een dichte kooi. De zijpanelen van het bouwwerk gaan open als de kieuwen van een vis of de vleugels van een vogel. Er waait een ochtendbriesje door de ’tralies’ heen. De deuren van het entree openen als een snavel en de zon schijnt naar binnen. Het BioBeest is wakker.”

Wat er mogelijk is als boer, bouwer en ontwerper goed samenwerken wordt zichtbaar in het BioBeest. Het herkenbare, orthogonale stelsel van Veenhuizen en de andere Koloniën van Weldadigheid vormen het uitgangspunt voor de rechtlijnige architectuur van het bouwwerk. Als je goed kijkt, herken je het grid van het derde gesticht. Toch zit het BioBeest wat organischer in elkaar. Bovenop het dak van het BioBeest bevindt zich een groen festijn van grassen en gewassen. Zo wordt de biodiversiteit niet verstoord, maar juist geïntensiveerd. Optisch lijken er tralies te zijn ontstaan door het van de grond optillen van het kruidendak. Hiermee refereert het BioBeest naar de dwangkoloniën en de latere gevangenis in Veenhuizen, waar mensen ook afgesloten van de buitenwereld leefden. 

Het VeenHuisHotel is opgebouwd uit houten modules, ontworpen met zoveel mogelijk standaard maten. Hierdoor beperken we het snijverlies en afvalstromen van restmateriaal, zijn de onderdelen snel te bouwen en konden we het geheel gemakkelijk in elkaar zetten. 

Het Biobeest bestaat bijna helemaal uit biobased materialen, oftewel biotische materialen die op natuurlijke wijze nagroeibaar zijn. Het grootste deel van het bouwwerk bestaat uit gecertificeerd hout en houten plaatmateriaal. Om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden zijn de vloerpanelen en wandpanelen geolied met lijnzaadolie. Daarnaast zijn er wandpanelen toegepast die bestaan uit afvalstoffen die uit de landbouw afkomstig zijn. Deze Ecoboards bestaan voor 95% uit stro (tarwe) en afvalhout (populierenhout) wat gebonden wordt met een gifvrij bindmiddel zonder formaldehyde (MDI). De deuren van het Biobeest zijn beplakt met Shoji papier, speciaal dik Japans papier gemaakt van de moerbeiboom en bevestigd met een natuurlijke lijm gemaakt van rijst. 

Om het platte dak waterdicht te krijgen is Leadax roov toegepast. Een circulair alternatief voor andere dakbedekkingen. Het wordt gemaakt met PVB-folie: een reststroom uit veiligheidsglas, zonder duurzame bestemming, waarvan jaarlijks liefst 1,5 miljard kilo beschikbaar is in Europa. 

De bouw gebruikt nu materialen die veel CO2 en stikstof uitstoten en voornamelijk bestaan uit eindige grondstoffen. Bouwen met Biobased materialen biedt een alternatief, een waarbij we juist CO2 opslaan, de biodiversiteit kunnen versterken en lokaal hernieuwbare bouwmaterialen kunnen verbouwen. Met deze bijzondere hotelkamer willen we de aandacht vestigen op deze nieuwe manier van bouwen.

Speciale dank aan:

Leadax Roov & Ecoboard