Villa Berkenrijs

Oostvoorne

2020-2022

Ontwerp en Realisatie

Het nieuwsgierige oog valt op de beeldbepalende luifel aan de achterzijde van de villa. Deze luifel, rustend op een V-vormige kolom markeert de entree van de woning die zich aan de tuinzijde bevindt. De entreedeur heeft een unieke vorm en geeft gelijk veel zicht naar binnen. Aan de tuinzijde bevindt zich een grote glazen vouwwand met slanke stalen kozijnen waardoor er in de winter veel zon binnen komt en in de zomer de tuin ‘naar binnen vloeit’ als de pui open staat. Als uitgangspunt en wens van de opdrachtgever is hierdoor de relatie met buiten zo sterk mogelijk gemaakt. 

Voor de gevelbekleding is gebruik gemaakt van verschillende duurzame houten afwerkingen. Door middel van een Japanse techniek genaamd shou-sugi-ban is hout verkoold aan de buitenzijde om te beschermen tegen de weersinvloeden. Het contrasterende vurenhout is thermisch gemodificeerd om te beschermen en de levensduur te vergroten. 

Ook het voorhuis is getransformeerd en verduurzaamd. De indeling is veranderd, het voorhuis is geïsoleerd en het verlaagde plafond in de woonkamer is verwijderd om de hele hoogte van het zadeldak te ervaren. Naast het verduurzamen is er ook ruimte gemaakt voor flora en fauna. Zo is er onder de dak overstekken ruimte gemaakt voor vogels om zich te nestelen. Wat eerder een bungalow was is door deze transformatie met de uitbouw gegroeid tot een heuse villa.