Villa Groenelaan

Veenendaal

2020 - 2023

Ontwerp en realisatie

Een ouder echtpaar benaderde ons met een vraag of we hun jaren ’30 woning levensloopbestendig konden maken. Hun belangrijkste uitgangspunt was dat de woning met een rolstoel bruikbaar moest blijven. Door middel van een vergunningsvrije uitbouw en het transformeren van het bijgebouw met garage kan er nu op 1 laag gewoond worden. Ten behoeve van de rolstoeltoegankelijkheid zijn de ruimtes extra ruim opgezet en zijn alle deuren breder en drempelloos uitgevoerd. 

Het bijgebouw biedt in het nieuwe plan ruimte aan een slaapkamer, een hal met wasruimte en een badkamer. Op de verdieping is nog ruimte voor een extra slaapkamer, zodat het bijgebouw ook als zelfstandige woonruimte kan fungeren. 

De uitbouw heeft een simpele en rustige uitstraling. Door het zwartgeblakerde hout biedt het een contrast met de donkere bakstenen gevel van de jaren ’30 woning. Het zwartgeblakerde hout gaat echter wel een relatie aan met kleuren van de daklijsten en ramen. Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp, daarom is zoveel mogelijk gekozen voor natuurlijke materialen en is in samenwerking met Studio Eco een energieplan opgezet.